Connect with us

Događanja

Znate li da i mi u Hrvatskoj imamo festival skulptura u pijesku?

Published

on

Na samom otvaranju, voditeljica festivala Paula Banić, najprije je zahvalila organizatoru koji je unatoč situaciji s Covidom 19, uspio i ove godine okupiti umjetnike na loparskom pijesku, a zatim je svima isporučila pozdrave jednog od idejnih začetnika ove manifestacije prof. Zlatka Kauzlarića Atača, koji ove godine nažalost nije mogao doći na otvaranje Festivala.

Umjetnike je pozdravio i zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, zahvalivši također organizatorima – Turističkoj zajednici Općine Lopar i Centru za kulturu Lopar, na uloženom naporu da se ovaj festival ipak održi.

Mladim umjetnicima i svim sudionicima manifestacije Paparić je poželio puno uspjeha u izradi skulptura, a turistima i posjetiteljima Festivala uživanje u jedinstvenim pješčanim čarolijama i čudesnom svijetu mitskih bića.

Što se gradilo, pogledajte u video presjeku:

Petar Lupic:
https://vimeo.com/448643730

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Događanja

Prijave za natjecanje “Znanstvenik u meni!” su otvorene!

Published

on

Natjecanje u komunikaciji znanosti „Znanstvenik u meni!” namijenjeno srednjoškolcima i srednjoškolkama u Republici Hrvatskoj i ove godine organizirano je pod budnim okom tima studenata, znanstvenika i komunikatora znanosti.

Od natjecatelja se očekuje da samostalno ili u paru izaberu temu iz bilo kojeg znanstvenog područja o kojoj će napraviti rad – snimiti videozapis u trajanju od dvije do četiri minute u kojemu predstavljaju izabranu temu na zanimljiv, razumljiv i inovativan način, a najboljih 8 do 15 natjecatelja bit će pozvano u završnicu natjecanja gdje će nastupiti uživo pred žirijem i publikom te će biti proglašeni i nagrađeni pobjednici natjecanja.

No, imamo i novosti. Ove godine uvedena je i nova kategorija natjecanja za samostalne istraživačke radove. Ako se učenici odluče za sudjelovanje na natjecanju u toj kategoriji trebali bi priložiti PDF samog znanstvenog rada i/ili detaljno u istom PDF-u opisati metodologiju i rezultate istraživanja kako bi rad mogao biti pravilno recenziran. Videozapisi i nastupi natjecatelja u ovoj kategoriji mogu trajati dulje – do 7 minuta (odnosno, 7:30 za videozapise), a boduju i nagrađuju se odvojeno od ostalih kategorija. Svi nastupi koji se baziraju na originalnim istraživanjima moraju biti prijavljeni u ovu kategoriju.

U prethodne dvije godine, koliko se održava ovo natjecanje, prijavljeni radovi nudili su pregršt različitih znanstvenih tema predstavljenih na jednostavan i ljudima blizak način. Od super poznatog super-ljepila i njegovih raznih primjena, preko čajanke i spavanja, pa sve do raznih socioloških tema, sve je to zaintrigiralo  naše srednjoškolce koji su domišljato preuzeli inicijativu samostalne interpretacije ovih tema i uključili se u zabavnu avanturu pronalaska znanstvenika u sebi. Sve dosadašnje radove moguće je pronaći na web stranici natjecanja – https://znanstvenikumeni.org/arhiva/.

Natjecanje Znanstvenik u meni 2020. suorganiziraju Educateam i Društvo za edukaciju van okvira kroz neprofitnu inicijativu Together for Knowledge Initative.

Žiri natjecanja sačinjava tim od pet stručnjaka:

  • Branimir Bertoša, kemičar, izvanredni profesor na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu
  • Sofia Ana Blažević, biologinja, docentica na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu
  • Mario Borna Mjertan, student matematike na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, voditelj projekta “Znanstvenik u meni!”
  • Ivica Smolić, fizičar, izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu
  • Nikolina Šoštarić, kemičarka, doktorand na KU Lueven u Luevenu, Belgiji

Završnica natjecanja održat će se 20. ožujka 2021.


Zahvaljujući pokrovitelju natjecanja, tvrtki King Ict, najbolji radovi bit će kvalitetno nagrađeni za svoj trud.

Prijave na natjecanje bit će otvorene do 20. prosinca, stoga ne propustite ovu priliku da  se dokažete kao vrsni komunikatori znanosti, steknete nova poznanstva, a možda osvojite i vrijedne nagrade!

Više informacija o natjecanju možete pronaći na službenoj web stranici natjecanja znanstvenikumeni.org, kao i na Facebook (@znanstvenikumeni) i Instagram stranici natjecanja (@znanstvenikumeni), a za sva pitanja se slobodno obratite organizaciji natjecanja na natjecanje@znanstvenikumeni.org.

Continue Reading

Događanja

Otvoren 6. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda

Published

on

Na Svjetski dan hrane, 16. listopada 2020., otvoren je šestu godinu zaredom Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, koji se održava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 16. do 18. listopada 2020. godine.

Na otvorenju ove tradicionalne manifestacije dodijeljena su priznanje za najljepšu prezentaciju proizvoda i diplome za 2. Ocjenjivanje proizvoda na bazi voća i povrća.

U sklopu ovogodišnjeg Sajma zimnice i autohtonih proizvoda svoje domaće proizvode će predstaviti i prodavati oko 100 hrvatskih proizvođača iz cijele Hrvatske tijekom petka i subote od 8 do 20 sati te u nedjelju do 15 sati.

Continue Reading

Događanja

41. Zagrebački književni razgovori – Književnost i pamćenje

Published

on

Društvo hrvatskih književnika početkom listopada tradicionalno organizira Zagrebačke književne razgovore –  jednu od najdugovječnijih književnih manifestacija u Republici Hrvatskoj i šire.

Riječ je o kultnom književnom susretanju utemeljenom koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća, koje u Zagrebu ugošćuje ugledne pisce, jezikoslovce, književne kritičare, prevoditelje i kulturologe iz zemlje i svijeta. Objavljivanjem osobito zapaženih predavanja i tekstova, koje je na Zagrebačkim književnim razgovorima do sada izložilo gotovo tisuću (!) sudionika, ostvaruje se dvojaka uloga ove manifestacije: potiče se književni govor, ali i pisano pamćenje. Izložena predavanja i tekstovi objavljuje i periodika DHK-a (časopisi “Republika” i “Most”) čime se stječe uvid u razvoj promišljanja književnosti, a Zagrebački književni razgovori kao i Društvo hrvatskih književnika postavljaju temelje za nova kulturološka istraživanja.

U godini izazova kakvima su pandemija uzrokovana COVID-19 te nizovi potresa u gradu Zagrebu ovogodišnji Zagrebački književni razgovori naslovljeni su Književnost i pamćenje.

Nazivom se simbolički poziva na promišljanje 2020. godine kao godine u kojoj je kultura pomicala granice svoga uobičajenog djelovanja, a naslovnicom programske publikacije na pamćenje razornog djelovanja potresa i štete nastale u prostorima DHK-a koje je 22. ožujka 2020. zabilježila Maja Kolman Maksimiljanović. Podsjećamo da je upravo 2020. Društvo hrvatskih književnika napunilo 120 godina, ali ih još nije uspjelo proslaviti.
Unatoč brojnim izazovima 41. Zagrebački književni razgovori održat će se u obnovljenim prostorima DHK-a te će se time ujedno i radno i skromno proslaviti nastavak djelovanja Društva smještenog na Trgu Bana Jelačića.
U 41. Zagrebačkim književnim razgovorima uživo i putem video-veze očekujemo sudjelovanje 12 sudionika iz zemlje i inozemstva.

Continue Reading

Aktualno