Upozorenje!! Šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. Kratko i jasno, štetnici i napasnici zdravlja. Ne bi trebala biti vijest, ali podaci o debljini i kardiovaskularnim bolestima čine da uvijek iznova trebamo ponavljati. Kako se ubrzo pokazalo da COVID-19 daje gore šanse pretilim osobama, dobili smo još jedan bitan razlog da se o njima govori. U današnjoj ponudi prehrambenih proizvoda, i onih koji se tako vole zvati, imamo par lopova. Vrlo su vješti u maskiranju, i dolaze pod više različitih imena, pa ih je teško prepoznati. Ali uvijek su isti. Upoznajte Šećer i Mast, dva opasna agenta korupcije zdravlja. Slatki i umiljati, a nezaustavljivi i korodirajuće štetni.
Čini se kako bi mogli postaviti jedan negativan obrazac u prehrani. Nazovimo ga „Bijelo & Bijelo“. U prijevodu, ako su u namirnici šećer i mast zajedno čine opasnost za zdravlje. S jedne strane rafinirani šećer, najčešće HFGS, s druge hidrogenirana mast, najčešće palmina. Pored njih, šećer dolazi u još pedesetak naziva (agavin sirup, med, fruktoza, glukoza, glukozi sirup, fruktozno-glukozni sirup, invertni šećer, saharoza, sukroza, laktoza i mnogi drugi). Mast ima manje aliasa, ali su bolje skriveni – hidrogenirana palmina mast, očvrsnuta mast, dijelom očvrsnuta mast, hidrogenizirana biljna mast, biljna mast, digliceridi masnih kiselina, potpuno hidrogenirana kokosova mast i drugi kreativni nazivi.
Iza raznih imena krije se ista šteta i predvidljivo negativan smjer kretanja zdravlja. Težak je teret kojim ovaj dvojac sjeda na vitalne organe poput srca i jetre. Istovremeno, pored duge liste štetnih učinaka i tereta, na hranjivoj strani stoji jedna stavka. Energija. I to je to. Ogoljena, pročišćena energija ugljikohidrata (šećer) i masti. Premda su jasno označeni na prehrambenoj deklaraciji, ne slutimo koliki potencijal štete kriju u sebi. To nepovezivanje uzroka i posljedice imamo zahvaliti neinformiranom izboru hrane. Teško je laiku povezati gornje kemijske pojmove i nazive u popisu sastojaka te kalorijsku i metaboličku posljedicu konzumiranja šećera i masti. Uzmimo na primjer uobičajene nutricionističke preporuke: izbjegavajte rafinirane šećere.
Više pročitajte na NUTRISKOP-u, našeg Branimira Dolibašića na linku: https://www.nutriskop.hr/secer-i-mast-zajedno-opasnost-za-zdravlje/
You must be logged in to post a comment Login