Connect with us

NU3SKOP

Kasna večera i masno tkivo

Published

on

Znate li za tajnu vezu u kojoj su kasna večera i masno tkivo? Nije masni trač, nego druga vrsta skandala. Mislite da radite sve kako treba, prehrana i vježbanje, a ‘kile’ ne idu u očekivanom pravcu? Metabolički skandal ili zavjera biokemije? Vrlo česta greška koju radi jako puno dijetalaca bez vodstva nutricionista.

Krenimo od često postavljene premise “sve radim kako treba”. Unatoč tomu, očekivanog odbitka i željenog mršavljenja nema. Masa stoji, ni makac, ne ide dalje. Postoje tisuće stvari koje ljudi u prehrani ne rade kako treba. Posao nutricionista je upravljanje. Jednako treba ispravljati loše krive ali i nadomjestiti nepostojeće dobre navike. Jedna od njih u ladici [! pazi] je kasna večera. Ako tražite način kako bi još mogli sebi pomoći u trudu za skidanje sala, ovo je štivo na tu temu.

Masno tkivo je ta ‘slijepa točka u retrovizoru’ kod dijetalaca koji pokušavaju skinuti kilograme ili oblikovati tijelo. Uz redovito referiranu prateću napomenu kako se pazi na prehranu i redovito vježba. Prehrambene navike se teško mijenjaju, nutricionistima je upravo to posao. Što jedan ne vidi, drugom je očigledno ako zna što traži. Općenito, ponekad svakom treba pomoć da bi otvorio oči do kraja. Kad govorimo o prehrani, teško će biti promjene ako čovjek probava napamet, ne znajući što radi. Sastavni dio nutricionističke analize je i uvid u prehrambene navike. Tu dolazimo do slijepe točke – masnog tkiva. Jedno novije istraživanje pokazalo je kako je kasni večernji obrok i preskakanje doručka navika s većom cijenom nego smo dosad mislili. S masnim kamatama.

Mnogi imaju naviku kasnog obroka. Večernje grickanje iz dosade, ili uz televiziju radi ‘kompletiranja’ doživljaja? Vjerojatno niste znali za skrivenu kvaku (ona sitna slova na sumnjivim ugovorima). Tako je, kasni večernji obroci moraju se vraćati s kamatama. OK, to smo znali, nisu svi neupućeni, ali slutimo da tu ima još nešto. Znate ono, još 10 kn biljega, ili trošak obrade i slično. Koja je točno mjera koju se plaća?

Više pročitajte na NUTRISKOP-u, našeg Branimira Dolibašića na linku: https://www.nutriskop.hr/kasna-vecera-i-masno-tkivo/

NU3SKOP

Doručak šampiona

Published

on

Došli ste kući, nemate vremena jesti i stići na trening? Nije problem ako imate 5-6 minuta. Zobene s voćem i orasima mogu biti spasonosno rješenje. Ako mislite da je sendvič kruh-meso-sir brza kombinacija, probajte mjeriti koliko vremena treba za pripremu zobenih. Obrok ima 300 kcal energetsku vrijednost. To je dovoljno za prosječan trening. Ako radite intenzivniji trening, s vježbama otpora i snage, jednostavno udvostručite količinu.

Zobene pahuljice u pravoj kombinaciji daju starter doručak koji je lako probavljiv. Ujedno, zbog svog specifičnog sastava, dugo će vas držati sitim ako ih kombinirate s orasima i voćem. Umjesto orašastih plodova, može i maslac od oraha. Ili namaz, kako ga više volite zvati. Pored kupovnog kikiriki maslaca, može i domaći svježe napravljeni maslac od badema, ili bučinih sjemenki. Zobene pahuljice također donose beta glukan i cink, dva moćna saveznika imuniteta. Balastne tvari zobi sadrže topiva vlakna, što je dobro za redovitost stolice. Njegujete probavni trakt na taj način.

Voće možete birati po želji. Dobro je uvijek pratiti sezonu. Trenutno je jesen, vrijeme je mandarina i citrusa, stoga su ove zobene pahuljice s voćem i orasima proširive za sezonske izbore. Recimo, u proljeće će biti sjajne s jagodama

Vrlo često kod prijema nutricionističkih preporuka oduševljenje splasne kad se spomenu zobene pahuljice. Šteta, jer zobene pahuljice s voćem i orasima su sve samo ne dosadne. Mogu izvrsno poslužiti kao startna baza za dizanje imuniteta, osim hranjive i zasitne energije za početak dana. 

Više pročitajte na NUTRISKOP-u, našeg Branimira Dolibašića na linku: https://www.nutriskop.hr/zobene-pahuljice-s-vocem-i-orasima/

Continue Reading

NU3SKOP

Istraživači su pronašli kako su kava i rak debelog crijeva pozitivno povezani

Published

on

Dobro jutro. Ako ste već popili svoju prvu šalicu kave, evo štiva za vas. Istraživači su pronašli kako su kava i rak debelog crijeva pozitivno povezani. Kava zadnjih godina donosi dosta dobrih vijesti u domeni zdravlja. Znamo njene jake strane, stimulacija čula, budnost i osvježenje. Svoj učinak ima zahvaliti sadržaju antioksidanata i kofeina.

Tako studija sa Harvarda (The World Journal of Biological Psychiatry, 2013) ističe upola manji rizik od samoubojstva, moguće zbog učinka kofeina. Jedna druga studija navodi kako bi rizik za karcinom prostate mogao biti manji za one koji piju kavu. Ovdje se mogući učinak pripisuje nekofeinskom sadržaju kave (Journal of the National Cancer Institute, 2011). Najnoviji doprinos ovom skupu vijesti o benefitima pijenja kave dolazi iz podataka dugogodišnjeg istraživanja raka debelog crijeva (Kava i rak debelog crijeva, Harvard, National Cancer Institute, studija u tijeku).

Nova studija je pregledom podataka iz kliničkog istraživanja raka debelog crijeva izvukla zanimljive podatke o pijenju kave (Alliance/SWOG 80405 studija, cetuximab odnosno bevacizumab u sklopu kemoterapije pacijenata s uznapredovalim ili metastazirajućim kolorektalnim karcinomom). 

Naime, kod pacijenata s kolorektalnim karcinomom koji su pili 2 do 3 šalice kave dnevno analiza je pokazala manju stopu smrtnosti. Ujedno karcinom je sporije napredovao. Zanimljivo je da je korisni učinak bio još i veći kod onih koji su pili više kave, 4 šalice dnevno.

Sad, previše je loših tekstova o čudotvornim učincima napisano. Još više o tome da neka namirnica može “spriječiti rak” ili da “liječi rak”.  Ne treba još skakati na zaključak kako je kava preporuka za oboljele od raka debelog crijeva, iako podaci ukazuju da ih nije za zanemariti. 

P.S. Šećer i mlijeko nisu uključeni, dobre vijesti su samo za kavu.

Više pročitajte na NUTRISKOP-u, našeg Branimira Dolibašića na linku:

Continue Reading

NU3SKOP

Zašto je indijanska banana odlična namirnica?

Published

on

Nutriskop by Branimir Dolibašić je jučer posjetio plantažu indijanske banane kako bismo vas upoznali sa ovim egzotičnim voćem.

Dan u Donjoj Bistri nam je proletio u odličnom razgovoru sa fantastičnim sugovornikom Ivanom Šulogom, vlasnikom tvrtke Šulog d.o.o. i velikim ljubiteljem egzotičnih plodova.

Upoznati se sa indijanskom bananom je nešto sto morate doživjeti, to se ne može opisati.

Mi ćemo vam probati dijelom dočarati u slijedećoj epizodi NU3SKOP-a koja je posvećena indijanskoj banani.

Pratite našu emisiju, jer ćemo donositi odlične informacije i savjete!

Continue Reading

Aktualno