Connect with us

Zagrizi putovanje

Stonske zidine – hrvatski Kineski zid

Published

on

Portal zagriziputovanje.eu nam donosi priču o Stonskim zidinama

Ukupne dužine 5,5 kilometara stonske zidine pravo su spomeničko i kulturološko blago Dalmacije. Najduži su očuvani fortifikacijski sustav u svijetu nakon Kineskog zida i jedan od najvećih onodobnih graditeljskih projekata. Izvorna dužina ovog impozantnog obrambenog sustava iznosi čak 7000 metara, a sastoje se od zidina Stona i Malog Stona, te Velikog zida s trima tvrđavama. Na zidinama i tvrđavama nalazi se čak 10 okruglih i 31 četvrtasta kula te 6 polukružnih bastiona. Ovaj impresivan kompleks gradio se i dograđivao gotovo četiri stotine godina. Njegova obrambena uloga trajala do početka 19. stoljeća, a graditeljska i kulturološka vrijednost upisala ga je u povijest svjetske baštine za sva vremena.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zagrizi putovanje

KOSINJ – izvorište hrvatske tiskane riječi

Published

on

Kosinj se pruža tokom rijeke Like u tzv. Kosinjskoj dolini. Kosinjska dolina jedna je od najljepših dolina u Hrvatskoj, duga je oko 5 km sa selima i zaselcima raspoređenim po njenom rubu.

Samo naselje dijeli se na Gornji i Donji Kosinj. Ta dva naselja spaja prekrasno zdanje na rijeci lici – Kosinjski most. Predivan kameni most i kanjon rijeke Like prizor je od kojeg zastaje dah.

Prva tiskara u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi uopće nalazila se u Kosinju, a osnovali su je knezovi Frankopani. Godine 1482. po odobrenju rimskog dvora na Gutenbergovom tiskarskom stroju „Pavlini“ (Bijeli fratri) u Kosinju tiskaju prvu crkvenu knjigu.

Knjiga je tiskana na glagoljici i Hrvatskom jeziku pod nazivom „KOSINJSKI MISAL“ . Najbolje očuvan primjerak Kosinjskog misala nalazi se u Petrogradu (Sankt-Peterburg).

Continue Reading

Zagrizi putovanje

Zagrebačka uspinjača

Published

on

prijevozno sredstvo, turistička atrakcija i jedan od najpoznatijih simbola grada Zagreba

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu. U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.
Puštena je u promet 8. listopada 1890. u tadašnjoj Bregovitoj ulici (današnja ulica Josipa Eugena Tomića), a kao inicijator izgradnje navodi se D. W. Klein, osječki poduzetnik. Ideju za izgradnju uspinjače dobio je prebrojavanjem prolaznika koji su se penjali i spuštali po 165 stuba koje su spajale zagrebački Gornji i Donji grad. Nakon što je puštena u promet (8. listopad 1890.), Uspinjača je omogućila brzu vezu između sve većega Donjega grada i staroga, gornjeg dijela Zagreba, koji je u to doba bio središte političkoga, administrativnoga i duhovnog života.

Zagrebačka „stara dama“ kako joj često tepaju, pravi je simbol Zagreba i uvijek na svim popisima 10 znamenitosti koje obavezno treba posjetiti pri turističkom razgledu grada.

Continue Reading

Zagrizi putovanje

Veličanstveni Vrbnik

Published

on

Postoji vjerovanje od davnina kako je otok Krk sudbinski vezan uz brojku sedam: u sedmom stoljeću su otok naselili Hrvati, sedam puta se otok uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez i danas otok ima sedam općina. Jedna od poznatijih je ona sa sjedištem u Vrbniku.

Otok Krk smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, udaljen od Rijeke (prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera) svega 30-ak kilometara. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv „zlatni otok“.

Vrbnik – malo mjesto široj javnosti poznato po svojoj glagoljaškoj baštini, čuvenih narodnoj pjesmi „Vrbniče nad morem“, najužoj ulici u Hrvatskoj i ono što ga je proslavilo u cijeloj zemlji i šire –  zlatno žutoj vrbničkoj žlahtini.

Više informacija o Vrbniku i vrbničkoj zlahtini, pročitajte na:

Continue Reading

Aktualno