Connect with us

Zagrizi putovanje

Zagrebačka uspinjača

Published

on

prijevozno sredstvo, turistička atrakcija i jedan od najpoznatijih simbola grada Zagreba

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu. U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.
Puštena je u promet 8. listopada 1890. u tadašnjoj Bregovitoj ulici (današnja ulica Josipa Eugena Tomića), a kao inicijator izgradnje navodi se D. W. Klein, osječki poduzetnik. Ideju za izgradnju uspinjače dobio je prebrojavanjem prolaznika koji su se penjali i spuštali po 165 stuba koje su spajale zagrebački Gornji i Donji grad. Nakon što je puštena u promet (8. listopad 1890.), Uspinjača je omogućila brzu vezu između sve većega Donjega grada i staroga, gornjeg dijela Zagreba, koji je u to doba bio središte političkoga, administrativnoga i duhovnog života.

Zagrebačka „stara dama“ kako joj često tepaju, pravi je simbol Zagreba i uvijek na svim popisima 10 znamenitosti koje obavezno treba posjetiti pri turističkom razgledu grada.

Zagrizi putovanje

KOSINJ – izvorište hrvatske tiskane riječi

Published

on

Kosinj se pruža tokom rijeke Like u tzv. Kosinjskoj dolini. Kosinjska dolina jedna je od najljepših dolina u Hrvatskoj, duga je oko 5 km sa selima i zaselcima raspoređenim po njenom rubu.

Samo naselje dijeli se na Gornji i Donji Kosinj. Ta dva naselja spaja prekrasno zdanje na rijeci lici – Kosinjski most. Predivan kameni most i kanjon rijeke Like prizor je od kojeg zastaje dah.

Prva tiskara u Hrvatskoj i u jugoistočnoj Europi uopće nalazila se u Kosinju, a osnovali su je knezovi Frankopani. Godine 1482. po odobrenju rimskog dvora na Gutenbergovom tiskarskom stroju „Pavlini“ (Bijeli fratri) u Kosinju tiskaju prvu crkvenu knjigu.

Knjiga je tiskana na glagoljici i Hrvatskom jeziku pod nazivom „KOSINJSKI MISAL“ . Najbolje očuvan primjerak Kosinjskog misala nalazi se u Petrogradu (Sankt-Peterburg).

Continue Reading

Zagrizi putovanje

Stonske zidine – hrvatski Kineski zid

Published

on

Portal zagriziputovanje.eu nam donosi priču o Stonskim zidinama

Ukupne dužine 5,5 kilometara stonske zidine pravo su spomeničko i kulturološko blago Dalmacije. Najduži su očuvani fortifikacijski sustav u svijetu nakon Kineskog zida i jedan od najvećih onodobnih graditeljskih projekata. Izvorna dužina ovog impozantnog obrambenog sustava iznosi čak 7000 metara, a sastoje se od zidina Stona i Malog Stona, te Velikog zida s trima tvrđavama. Na zidinama i tvrđavama nalazi se čak 10 okruglih i 31 četvrtasta kula te 6 polukružnih bastiona. Ovaj impresivan kompleks gradio se i dograđivao gotovo četiri stotine godina. Njegova obrambena uloga trajala do početka 19. stoljeća, a graditeljska i kulturološka vrijednost upisala ga je u povijest svjetske baštine za sva vremena.

Continue Reading

Zagrizi putovanje

Veličanstveni Vrbnik

Published

on

Postoji vjerovanje od davnina kako je otok Krk sudbinski vezan uz brojku sedam: u sedmom stoljeću su otok naselili Hrvati, sedam puta se otok uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez i danas otok ima sedam općina. Jedna od poznatijih je ona sa sjedištem u Vrbniku.

Otok Krk smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, udaljen od Rijeke (prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera) svega 30-ak kilometara. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv „zlatni otok“.

Vrbnik – malo mjesto široj javnosti poznato po svojoj glagoljaškoj baštini, čuvenih narodnoj pjesmi „Vrbniče nad morem“, najužoj ulici u Hrvatskoj i ono što ga je proslavilo u cijeloj zemlji i šire –  zlatno žutoj vrbničkoj žlahtini.

Više informacija o Vrbniku i vrbničkoj zlahtini, pročitajte na:

Continue Reading

Aktualno