Connect with us

Business

Nagrade najboljim poduzetnicama 2020. godine

Published

on

Hotel Westin danas je ispunila posebna slavljenička, poduzetnička i ženska energija. Podijeljene su Nagrade najboljim poduzetnicama 2020. godine, a time je ova nagrada dodijeljena po šesti put. Dobitnice su Dorotea Effenberger, Kristina Ukalović i Danira Glavinić.

Učiteljica, regionalna zastupnica s tvrtkom Kris Derma, poduzetnica, vlasnica i ravnateljica Adrianus učilišta – sve je to Kristina Ukalović, a brojnim titulama može dodati i onu Mikro poduzetnice godine. Kristina je drugu godinu u finalu za poduzetnicu godine, prošle godine joj je nagrada izbjegla ‘za dlaku’, no ove godine se to nije dogodilo – osvojila ju je.

Nagradu “Inspirativna poduzetnica godine” dobila je Dorotea Effenberger, predsjednica Uprava i vlasnica tvrtke Tahograf. Ona se zahvalila svim ženama koje su se kroz povijest izborile za ženska prava.

“Perspektivna poduzetnica godine” je Danira Glavinić, vlasnica tvrtke i obrta Dadda&Rocco koji je u manje od 5 godina postao vodeći baby brand u Hrvatskoj, a širi se i na inozemna tržišta. “Htjela bih se osvrnuti na to kako je biti mama poduzetnica. Naime, ja sam se zadnji dan pred porod popela na stol kako bih fotografirala proizvode za web shop, nakon izlaska iz rađaonice, uzela sam mobitel i javljale se partnerima, a moje dijete je prvi dan na poslu imalo s 20 dana.

Business

Mate Rimac i Mirza Cifrić pozivaju na prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“

Published

on

U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24.11.2020. godine održava se prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“. Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog (online) događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji. Sajam “Sarajevo 2020” će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

Online štandovi će omogućiti  malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od €13.500, kao i titula „Inovacija godine 2020“ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.

„Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu,  Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže.“ rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma „Sarajevo 2020“.     

Sajam „Sarajevo 2020“ će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije „Rimac Automobili“ i „Greyp Bikes“ iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je osnivač i vlasnik „Veritas Genetics“, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište.  

Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija koja se održava već 11 godina u Sarajevu.

„Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva – „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom regionu da krene naprijed”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Pored Sarajevo Business Foruma u organizaciju regionalnog virtualnog Sajma inovacija i poduzetništva podržali su i Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).

Sajam će se održati virtualno, preko online softvera CollectiVibe uz tehničku podršku Agencije MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija). Radni jezici Sajma su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski.

Prijave za Sajam inovacija i poduzetništva su besplatne do 10.11.2020. godine, a detaljne informacije i obrasci za prijavu su dostupni u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro. Dodatne informacije o Sajmu je moguće dobiti putem email adrese: Sajam@StartupStudio.ba

Continue Reading

Business

Lider invest 2020

Published

on

Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj  organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se petu godinu za redom a nastavlja se i u 2021. Nominacije investicija trajale su do početka rujna, a tijekom tog perioda održali su se investicijski forumi u Osijeku, Rijeci, Zadru i Čakovcu.

Misija projekta je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore.

Nakon evaluacije pristiglih nominacija stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada Lider investa. Investicijski pothvati sedam tvrtki okrunjeni su Lider invest nagradama i priznanjima.

U privitku se nalazi popis laureata, detalji o investicijama i zajednička fotografija nagrađenih, članova žirija te gostiju koji su nagrade uručili.

NA FOTOGRAFIJI S LIJEVA NA DESNO SU: Miodrag Šajatović, Igor Vlahović, Tomislav Radoš, Ivana Zagorec Kolednjak, Zdenko Lucić, Krešimir Meštrić, Rima Joujou Deljkić, Slavko Krajcar, Ivica Arar, Anton Kovačev, Igor Benaković, Hrvoje Čuvalo, Zoran Šimunić, Vinka Ilak i Mile Lulić

Continue Reading

Business

58. Business Cafe u Zagrebu – Kako (ne) izgorjeti u poslu?

Published

on

Tema je burnout, odnosno takozvano izgaranje u poslu, a gosti su: Aljoša Bagola, Krešo Rogoz, Dario Bujas te Biljana Ignatovska.

Aljoša Bagola je slovenski kreativni direktor desetljeća te autor nove knjige Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke? Aljoša će s vama podijeliti svoje iskustvo burnouta, odnosno izgaranja, za koje smatra da se događa kada gazimo svoje vrijednosti, a ne zbog previše posla. Naziva ju epidemijom suvremenog doba te je posljedica kulture straha i karijernog brutalizma jer pod svaku cijenu imitiramo tuđi uspjeh ili ostvarujemo snove koji nisu naši. Na portalu Žene i novac pročitajte najčitaniji intervju s Aljošom Bagolom.

Krešo Rogoz vlasnik je agencije Croatia Open Land koja posluje u Karlovcu. Konkretno, riječ je o turističkoj agenciji koja organizira razne ture po Hrvatskoj, a sve u cilju boljeg upoznavanja Lijepe naše. Možete se odlučiti za razna adrenalinska putovanja (i pri tome otkriti skrivene dijelove Hrvatske) kao što su rafting, safari vožnje terenskim vozilom, ronjenje, no tu su i gastro-vinska putovanja, izleti brodom i slično. Na linku poslušajte podcast Surovih strasti s Krešom.

Dario Bujas osnivač je grupe Nila Media Group, a zdravstvena stanja poboljšava nama nešto drugačijim – ayurvedskim pristupom. Danas većina ljudi traži alternative za liječenje pojedinih stanja pa tvrtka Kuća zdravlja pruža široki asortiman proizvoda kao što su dodatci prehrani, kozmetika te hrana i superhrana. Ayurveda se doslovno prevodi kao znanost o životu, a osobe ju primjenjuju radi održavanja tijela u balansu i harmoniji. Ona je stara preko 5000 godina, a potječe iz drevne Indije.

Biljana Ignatovska je doktorica medicine i specijalistica radiologije. Unazad tri godine direktorica je Poliklinike Arcadia Daruvar – prve poliklinike za plastičnu kirurgiju u Hrvatskoj. Osim kirurgije nude usluge dermatologije, kardiologije i sl., a Biljana je uz ulogu doktorice i vlasnica OPG-a s nasadom lješnjaka. Biljana je i sama prošla iskustvo izgaranja, a više će nam reći 17.9. Biljana je iskustvo burnouta podijelila i za Gloriju.

Napomena: broj karata ograničen je na 60.

Foto: Aljoša Bagola; Surove strasti

Continue Reading

Aktualno